Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Karmo Tüüri küüslaugused riisi-juustupallid

Uudised ja sündmused

Karmo Tüüri küüslaugused riisi-juustupallid

Toidutare
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Karmo Tüür
Käigu või sõda, aga sööma peab hästi. Küüslauk on hästi-söömise alustalasid. Noh umbes nagu pintsel on maalimise jaoks. Aga kuna maalimisest ei mäleta ma midagi, siis räägin söögist, nendib toiduasjatundja õllepoe Gambrinus alustala ning politoloog Karmo Tüür oma toidublogis Inimkatsed toidu ümber.
"Noh eks juhtu ju ikka, et oled mingis meeltesegaduse hoos rohkem riisi ära keetnud kui enne järgmist heinategu vaja läheks. Mida siis selle valge terakuhilaga peale hakata? Riisipallid või riisikotletid on üks lihtsamaid ja teretulnumaid ampsakaid, mis kaovad taldrikult sama järjekindlusega nagu jõuluehted jaanuaris, nendib Karmo oma blogis.

"Ahhhhaaa, panid ikka tähele, et pealkirjas mainiti küüslauku? Tubli! Nii et tegu algab antud juhul siis kolme-nelja jurakama küslaküüne puhastamisega. Köögikombaini kõhukas anum võtab nad lahkelt hoiule, kuni sa kaks muna sinnasamasse koksad ja juustu kah selga viskad. Siis teeb masin surrrrrr ja ongi alus edasisele loodud."

"Mõtlesin segusse ka seesamiseemneid panna, kuid kuna keegi (mina? no ikka mina!) oli need ära tarvitanud, siis panin samasse kombainikõhtu peoga kõrvitsaseemneid ja niristasin veidi seesamiõli. Muudest maitseainetest läks veidi tšillihelbeid ja näpuga universaalset puljonksimaitseainet.

Noinii, noinaa. Masinal tuleb lasta oma tööd teha kuni see munasegune ja juustuküllane põhi on ühtlustunud. Ja siis polegi muud kui riis samasse juurde summida. Kui palju seda panna? No taevane vägi, kuskohast ma nüüd seda tean, eks see sõltub ju riisist. Peamine et see segu tuleks piisavalt tihe ja läbinässutatud, et temast saaks pallikesi vormida, mis laiali ei lagune. Las kombain mudjub ja rudjub selle piisavalt ühetaoliseks.

Noh ja nüüd on siis see kõige lihtsam osa. Võtad aga teelusikaga kombaini punust riisimassi, vormid sellest niiskete pihkude vahel pallikesi, veeretad riivsaiast läbi ja paned ootele. Samal ajal võiks sügavamas pannis nii sõrmejagu õli kuumeneda, nii et tulikuum õli muliseks hiljem pallikeste pinnal, selmet et sisse imbuda. Noh või siis küpsetad üleüldse praeahjus kui arvad et nii tervislikum saaks."

Karmol kulus seekord siis ära:
- neli SUURT küslaküünt
- kaks keskmist muna
- 6 viilakat valmisviilutatud vene juustu
- u kaks supilusikatäit kõrvitsaseemneid
- tibatilluke lusikakesekene seesamiõli
- soola-pipart-ürte vastavalt hetkel kättejuhtumisele
- vist umbes viis klaasitäit keedetud riisi
- paneeringuks riivsaia
- üsna ohtralt toiduõli

Maksumus: hea fantaasiaga pakuksin selleks 3-4 eurot. Ajakulu: ettevalmistusega kokku maksimum pool tundi, küpsetamiseks 4-5 minutit iga pannitäie kohta. Tulemus - mitu head taldrikutäit krõbedaid ampsakaid, mille seesamilõhn ja küüslaugune mekk ei lase ennem peatuda kui kõik on hävinud. Olgu siis dipikastmega või ilma.

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga