AS Tallegg loodab salmonella-
bakterist täielikult vabaneda aastaga

Autor: Pressiteade
Eesti ainus kodumaine linnulihatootja AS Tallegg on märtsis avastatud salmonellapuhangu üle saavutanud kontrolli ning loodab sellest täielikult vabaneda aastaga. Tänaseks on Talleggis tavapärane majandustegevus taastatud. Tarbijateni nakatunud tooted j
Eesti ainus kodumaine linnulihatootja AS Tallegg on märtsis avastatud salmonellapuhangu üle saavutanud kontrolli ning loodab sellest täielikult vabaneda aastaga. Tänaseks on Talleggis tavapärane majandustegevus taastatud. Tarbijateni nakatunud tooted jõudnud ei ole.
„Rangete meetmete tulemusena oleme keerulisest olukorrast välja tulemas ning tavapärase majandustegevuse taastanud,” selgitas ASi Tallegg juhatuse esimees Olle Horm. “Pärast kevadel tekkinud salmonellapuhangut oleme selle tõkestamiseks ette võtnud otsustavaid samme: hävitasime nakatunud sugukarja, vähendasime lindlate arvu, pidasime vahet ka linnukasvatuses, tegime lindlate täiendava sanitaarremondi, pesu ja desinfitseerimise.”
“Oleme välja töötanud ulatusliku tegevuskava, millega loodame salmonellast vabaneda aasta jooksul,” ütles Olle Horm. „Tegevuskava sisaldab eelkõige investeeringuid sugukarja lindlate renoveerimisse ja riskide hajutamisse. Investeeringute maht ulatub kümnetesse miljonitesse kroonidesse.”
“Ettevõte on kandnud suuri erakorralisi kulusid kriisi likvideerimiseks ja täiendavateks meetmeteks,” rääkis Talleggi müügidirektor Janek Kalbin. „Väga hea aasta alguse järel oleme kaotanud Eestis 20-25% müügimahust. Esimene poolaasta lõppes ettevõttele 7,4 miljoni krooni suuruse kahjumiga. Talleggi müügimahud on vähenenud nii ettevõtte tarneprobleemide – ajutiselt puudus piisav oma tooraine – kui ka konkurentide tegevuse tõttu. Tänaseks on meil selge tegevuskava probleemi likvideerimiseks, aga lahendus võtab aega.”
Salmonellaprobleem on Euroopa linnukasvatustes suhteliselt levinud – uuest aastast Euroopas jõustuvad mikrobioloogilised nõuded isegi lubavad linnulihas vähesel määral salmonellat. Salmonellabakterit on esinenud ka näiteks Leedust või Poolast Eestisse imporditud tooraines. Salmonellabakter hävib kuumutamisel (vähemalt 72ºC), liha võib kasutada termiliselt töödeldud toodete valmistamisel, näiteks linnulihast vorstitooted. AS Tallegg (www.tallegg.ee) on Eesti ainus linnulihatootja, mille eelkäija Tallinna Linnuvabrik alustas tegevust 1956. aastal. Tallegg kuulub HK Ruokatalo kontserni. Ettevõte kasvatas möödunud aastal 9,1 mln kana, tootis 80 mln muna ning müüs 15476 tonni linnuliha ja linnulihatooteid. ASi Tallegg 2004. aasta käive oli 532,6 miljonit krooni. Ettevõttes töötab 663 inimest. Lisainformatsioon:
Olle Horm, AS Tallegg juhatuse esimees
e-mail: olle.horm@tallegg.ee,
tel +372 5018 214 Janek Kalbin, AS Tallegg müügidirektor
e-mail: janek.kalbin@tallegg.ee,
+372 5041 932 Kaia-Liisa Karu, AS Tallegg turundusjuht
e-mail: kaia-liisa.karu@tallegg.ee,
tel + 372 5247 227 Presentatsioon:
http://www.powerhouse.ee/Tallegg/17.08.presentatsioon.ppt Pildid ekskursioonilt ja pressikonverentsilt: http://www.powerhouse.ee/Tallegg/IMG_0308.JPG http://www.powerhouse.ee/Tallegg/IMG_0315.JPG http://www.powerhouse.ee/Tallegg/IMG_0318.JPG http://www.powerhouse.ee/Tallegg/IMG_0319.JPG http://www.powerhouse.ee/Tallegg/IMG_0330 I.jpg    
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
tiiashi 16.apr 2006 15:27
midagi erilist..........kah-
juks!
1