Viljandis hakatakse tootma alkoholiga kreemdesserti

Viljandi ühemehefirma tõi turule magustoidu, millist seni pole toodetud Eestis, aga väga võimalik, et ka mujal maailmas, kirjutab Sakala. 14,5-protsendilise alkoholisisaldusega kohvimaitselist kreemdesserti valmistab osaühingu Riang retsepti põhj
Viljandi ühemehefirma tõi turule magustoidu, millist seni pole toodetud Eestis, aga väga võimalik, et ka mujal maailmas, kirjutab Sakala. 14,5-protsendilise alkoholisisaldusega kohvimaitselist kreemdesserti valmistab osaühingu Riang retsepti põhjal Pajumäe talu. Seda ei juhtu just sageli, et Eestis, saati veel Viljandis mõni päris uudne toode välja mõeldakse. Sumeri sõnul on alkoholisisaldusega magustoidu valmimine aga paljuski mitme asja kokkulangemine. Kõik sai alguse umbes kolm aastat tagasi, kui Toomas Sumeri töötas Liiwi Heliisis müügidirektorina. Üks alkoholitootja tellis toiduainete tehnoloogide grupilt kreemilikööri retsepti. Selle väljamõtlemine pole tegelikult kuigi lihtne ülesanne. Sumeri teada ei toodeta Eestis algusest lõpuni ühtegi likööri. Nende baastoode ostetakse välismaalt. Ka nood tehnoloogid ei jõudnud oma katsetes nõutud joogi retseptini. Tulemuseks saadi praeguse desserdi eelkäija. Selle koostis oli nagu likööril, aga see oli paksem. Näidised jäid aga müügidirektori kabinetti seisma. Umbes aasta tagasi hakkas toidutehnoloogide saavutus Sumerile huvi pakkuma ning ta hakkas retsepti töötlema. Toomas Sumeri sõnul läks asjaajamine tootmisloa saamiseks üsna valutult. Loa sai ta eelmisel nädalal. «Et tegemist on uudse asjaga, kulus selgitamiseks tavapärasest rohkem aega. Mõnest kohast vastati toote kirjelduse peale üllatunult, et sellist asja ei ole olemas,» meenutab ta muigega. Küsimus oli ka selles, kas 14,5-protsendilise alkoholisisaldusega toode on alkohol või mitte, ning kus ja kellele seda müüma peaks. «Selgus, et Eesti alkoholiseaduse järgi saab alkohol olla vaid vedelas olekus. Seega pole minu toote puhul tegemist alkoholiga,» täpsustab Sumeri. Teatud määral võib paralleele tõmmata kõnealuse magustoidu ja liköörikommide vahele. Need kompvekid on müügil tavalises maiustusteletis, kust kõik ilma ealise piiranguta neid osta võivad. Sumeri ei usu, et lapsed võiksid napsumaitselist magustoitu kurjasti pruukima hakata. «Esiteks piirab seda üsna kallis hind. Vabalt on saadaval ju ka liköörikommid,» arvab ta. Toote pakendil on kirjas hoiatused, et seda ei tohi pakkuda lastele ega istuda pärast maiustuse söömist autorooli. Toomas Sumeri sõnul maksab 74-grammine kreemdesserdi tops 25 krooni. Ühes komplektis on kolm sellist topsi. Kõigepealt hakati toodet müüma Tallinki laevadel. Uut magustoitu saab praegu osta ka Liiwi esinduskauplustest Viljandist ja Pärnust.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
regon 05.juuni 2007 20:40
saab ka nii Mai Tai KOOSTISOSAD: 2 cl Captain Morgan Black rumm 2 cl Captain Morgan Spiced rumm 2 cl Modo Hasselnut siirup 2 dashes (12–16 tilka) Angostura bitter 1 cl laimimahl 4 cl ananassimahl VALMISTAMINE: Kõik komponendid šeikida koos jääga ja kurnata pikajoogiklaasi jääle. Kaunistuseks ananassisektor ja kokteilikirss.
1