Kodukokk paneb toidu sisse armastust ja omaloomingut

4.–6. novembrini toimunud toidumessil FoodFest 2004 korraldati mitmeid konkursse professionaalsetele kokkadele, kelneritele ja baarmenitele, esimest korda võistlesid ka kodukokad. «Söögitegemisega saab vist igaüks hakkama. Kas selleks just
4.–6. novembrini toimunud toidumessil FoodFest 2004 korraldati mitmeid konkursse professionaalsetele kokkadele, kelneritele ja baarmenitele, esimest korda võistlesid ka kodukokad. «Söögitegemisega saab vist igaüks hakkama. Kas selleks just annet vaja on, kuid oluline on, et toit oleks tehtud südame ja armastusega,» ütles kodukokkade võistluse võitnud 40-aastane läänemaalane Koidu Laanemets. Meditsiiniseadmeid müüvas firmas müügisekretärina töötav naine teeb kodus perele süüa igal õhtul. «Nädala sees valmistan lihtsaid toite, nädalavahetusel pisut keerulisemaid ja pidulikumaid. Mulle meeldib hästi süüa ja süüa teha, kuid eelkõige on köögis askeldamine mulle siiski hobi,» selgitas ta. Teadmised kokaraamatust Eriti meeldib Laanemetsale küpsetada ja hoidiseid valmistada, samuti kuuluvad tema lemmikute hulka kalatoidud ja vormiroad. «Oma firmaroaks pean rullbiskviiti, mida võin valmistada kas või une pealt,» kinnitas ta. Laanemets peab end söögitegemise alal iseõppijaks. «Algaja perenaisena olin küllalt oskamatu, kuid hankisin teadmisi omaaegsest hittraamatust «Valik toiduretsepte» ja telesaatest «Vaata kööki» ning palju õpetas mind ka ämm,» rääkis ta. «Ka praegused noored perenaised võiksid söögitegemise algtõed ammutada kokaraamatutest ja kokandussaadetest, ja kui kogemusi juba rohkem, võib asjasse suhtuda loomingulisemalt.» Kodukokkade võistluse teemaks oli «Kui rahakotis puhub tuul». zürii esinaise, Eesti Naise köögitoimetaja Maire Suitsu sõnul püüavad kodukokad toita oma peret võimalikult tervislikult, maitsvalt ja mitmekülgselt, aga samas peavad paljud neist pidevalt nuputama, kuidas napi toidurahaga järgmise palgapäevani välja tulla. «Sellepärast oligi võistlusel niisugne teema, et näidata, kuidas palgapäeva eel võimalikult odavalt söök lauale saada,» lisas ta. «Meil korraldatakse küll usinasti peakokkade võistlusi, mis on kahtlemata vajalikud avalike söögikohtade toidukultuuri tõstmiseks, kuid puudutavad vaid imepisikest osa elanikkonnast. Samas on olemas sadu tuhandeid kodukokki, kelle igapäevane raske lisatöö pere toitmisel pole seni pälvinud mingit tähelepanu.» Järgmisel aastal jälle Kodukokk 2004 korraldaja, internetiportaali www.toidutare.ee projektijuht Heivi Peterson ütles, et sellise ürituse idee oli juba ammu õhus. «Ma polnud küll kindel, kas kodukokad on valmis võistlusele tulema, sest eestlane on tagasihoidlik ja vaatab meelsasti kõrvalt. Idee pärineb Rootsist, kus kodukokkade võistlus toimus juba neljandat aastat,» lausus ka ise Rootsis elav Peterson. Esmalt kuulutati võistlus välja portaalis ning kõik portaalikülastajad võisid saata retsepti, mille hulgast korraldajad valisid välja sobivaimad. «Jäin võistlusega väga rahule ja järgmine võistlus toimub juba järgmisel aastal,» mainis Peterson.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
parm 22.jaan 2009 14:22
joodikud.. :D:Y
Lorts 03.nov 2006 17:46
Aga kuldne tekiila kaneeli ja apelsini viiluga? mm.. viib keele alla!
Ahven115 07.okt 2006 17:57
Elu hea jook on see!
krisk 10.apr 2006 14:59
noh see väga hää,esimeste laksudega on veitsa raske kas läheb alla vöi tuleb üles,aga pärast on hää:P
Laudur 04.apr 2006 17:34
tequilat juuakse sidruni ja soolaga....mis sidruni lõikumine võtab 20minti ve ull nyri nuga paistab olevat või lõigut seda lusikaga:D:D:D:Dirw puhas jama edu.ee:D
Mayle 27.nov 2005 02:33
minu lemmik on sidruni ja soolaga ;)
rush 06.jaan 2005 08:48
tequilat joodes eelistan slämmi aga ka sidruni ja soolaga pole midagi häda;)
Geezer 13.sept 2004 11:01
Väga paha jook ja kuidas saab sellega minna 5 min.?
1