Kokkade võistlus 2004

Autor: Kristel Kirss, SL Õhtuleht
«Foodfestil» laupäeval toimunud kodukokkade võistlus «Kui rahakotis puhub tuul» meenutas vägagi kodust palgapäevaeelset olukorda, kui pereema alles askeldab pliidi ees, aga näljased on pooled potid juba tühjaks söönud. Nappidest vahenditest tegi maitsv
«Foodfestil» laupäeval toimunud kodukokkade võistlus «Kui rahakotis puhub tuul» meenutas vägagi kodust palgapäevaeelset olukorda, kui pereema alles askeldab pliidi ees, aga näljased on pooled potid juba tühjaks söönud. Nappidest vahenditest tegi maitsvaima söögi neljaliikmelise pere ema Koidu Laanemets Haapsalust. PARIM KODUKOKK: «Midagi hullu selles võistluses ju ei olnud, kõik olid sõbralikud. Saiu röstides ma neid veidi ju kõrvetasin, võõrad ahjud, aga õnneks keegi prügikasti ei vaadanud,» naerab tiitlivõitja Koidu Laanemets. Naine kinnitab, et tuli Toidutare konkursile lusti pärast kaasa mängima. Kõige paremini sai zürii hinnangul maitsva toidu odavalt valmistamisega hakkama neljaliikmelise pere ema Koidu Laanemets Haapsalust, kes tegi juustupüreesupi. «Mul oli algul hirm, et sai tehtud liiga suur potitäis. Aga tegelikult tuli puudu,» olid võistluse lõppedes Koidu silmad päris ümmargused tilgatumaks söödud püreesupipotti vaadates. Ainsana võistlejatest tunnistab Koidu oma kogemustest teadvat, kui raske on peret toita, kui raha napib. «Mul ei ole tegelikult tänaseni rahakotti. Mul on selle asemel märkmik, mille vahel tuul pidevalt puhub,» naerab Koidu, kes on töötanud operatsioonitoasanitarina, hiljem ka meditsiiniõena ning kelle leivateenistus on siiani meditsiiniga seotud. «Minu eelis on see, et saan köögivilja oma aiast, seepärast on ka supp minule väga odav. Selle keeduse jaoks pean ostma vaid sulatatud juustu ja kanapuljongikuubikuid. Siis saab neli inimest söönuks ning suppi jääb veel ülegi,» kinnitab Koidu. Tallinlanna Birgit Itse tegi võistlustööks panniroa porgandist, kartulist, sibulast ja piimast. Võõras pliit aga kippus rooga veidi mustaks kõrvetama. «Aga meie perele meeldibki selline veidi kõrbenud toit,» ei lasknud Birgit end äpardusest heidutada. Tule taltsutamisega olid teisedki võistlejad hädas. «Minu lapsepõlv, ka minu elukaaslase oma, on möödunud maal ja seepärast meeldivad meile lihtsad kodumaised toiduained. Söögi pealt me raha eriti kokku hoidma ei pea, sest sööme niigi odavalt,» ütleb Birgit. Kuna kõik aiasaadused saab Birgit vanematekodust, kuuluvad makaroniroad nende peres juba kulukamate roogade kilda. Samas ka mitte lemmikute hulka. Maitseaine päästab odava toidu, magus halva päeva Ainsa mehena võistlustulle asunud Kalev Veebel tegi sama ajaga, mis naistel kulus ühe toidu valmistamiseks, valmis kaks rooga: «Poissmeeste supp» ning «Pann ja teised». «Nende valmistamiseks kulub 25-30 krooni, mitte rohkem,» kinnitab Kalev ning hakkab tõestuseks hindu kokku arvama. «Riisi müüakse väga erineva hinnaga, olenevalt terast 4-8 krooni, sibul ei maksa peaaegu midagi. Siia läheb poolteist kuni kaks sibulat. Tomatipasta saab 10 krooniga, veidi õli on kodus ikka. Kõige kallimad on maitseaineid, samas saab neidki koduse maitserohelisega asendada,» püüab Kalev kulutusi veelgi kärpida. Võistlust kommenteerinud Eesti Naise köögitoimetaja Maire Suitsu märgib, et sageli päästavad just maitseained odavatest komponentidest valmistatud toidu. Triin Mägi valmistaks palgapäeva eel kaerahelbeküpsiseid. «Miks mitte!? Kiirkaerahelbed maksavad ainult 8.90, pakk tudengieinet (kuivatatud puuviljad ja pähklid - toim.) maksab 8.90, kookoshelbed saab 4 krooni eest. Ühe muna leian ma ka. Headel aegadel paisutan kaerahelbeid kohvikoorega, kehvematel võib seda teha ka veega. Mitte midagi hullu ei juhtu. Uskuge, kahekümne krooniga on külalised vastu võetud, kui tass teed või klaas piima kõrvale pakkuda,» kinnitab Triin. «Paljud ütlevad kaerahelveste kohta, et need on ju vastikud herkulad, mina neid ei taha, aga kui on küpsist proovinud, siis ei suuda uskuda, et need on needsamad vastikud herkulad. Muidugi võib küpsistes ka või õliga asendada, kuid ausalt öeldes jääb siis ikka vaesuse maitse juurde,» leiab Triin naerdes. Eksootilised kook-kotletid topinamburiga Vasalemmast pärit Sirle Kasemets hiilgas eestimaistest toiduainetest tehtud eksootilise roaga. Pannil särisevaid kuldpruune pätsikesi ehk hõrke kook-kotlette topinamburiga keerates pidi Sirle uudistajatele pidevalt selgitama, et topinambur on sama mis maapirn ehk päevalille meenutava lille juurikas, mida saab vahel ka turult osta. Sirle kasvatab neid lilli koduaias nagu kartuleid, sügisel võtab juurikad üles ja viib keldrisse. Kook-kotletis täiendasid topinaburit juust, riivitud porgand, keedetud kartul ja riivsai. Sirle sõnul võib juustu asemel kasutada seeni ning maapirni asendada kaalikaga. «Need kotletid on hommikul väga head lihtsalt leiva peale panna, isegi võid pole vaja. Ja toorsalatis on topinambur väga hea. Lapsed, kes muidu juurikaid eriti ei söö, maiustavad maapirniga meeleldi,» soovitab Sirle neid pähklimaitselisi juurikaid kõigile. Praetud leib võib edukalt sinki asendada «Kui singi jaoks raha ei jätku, kloppige muna piimaga lahti ja praadige leib sellega ära. Jääb mulje nagu oleks sink. Esimesel korral petsin mina küll oma mehe ära,» kinnitab muna-leivarooga valmistanud Mare Soovik. Pidevalt ümbritsesid Maret pealtvaatajad, kes aplalt nagu röövkajaka pojad pannilt tulikuumi palu haarasid, et need alla kugistada. «Kas keegi saab mulle mune laenata?» muutus Mare pärast kolmandat pannitäit murelikuks. Publik nõudis lisa, sest teiste kokkade road alles valmisid. Paraku ei õnnestunud «Foodfestilt» ühtegi vaba muna leida ja Marel tekkis tõeline palgapäeva eelse tühjuse tunne. «Uus kogemus,» muigas raamatupidaja ametit pidav Mare. «Ma olen «Maailma rahvaste toite» täiesti kapsaks lugenud,» kinnitab Mare, et igasugune köögis katsetamine pakub talle suurt rõõmu. «Kui teada sain, et minu lihtne munaroog võistlusele valiti, siis mõtlesin küll, millega ma, loll, nüüd hakkama sain,» kartis Mare, et kukub kolinal läbi. Seda enam rõõmustas naist, et publik tema panni ümber pidevalt sõrmi lakkus. Toidutare portaali kodukokkade võistlusel tuli osalejatel roog valmistada paari-kolmekümne krooni eest, jättes kasutamata omavalmistatud konservid. Kokkuleppeliselt võis tarvitada nii poest kui ka turult ostetud toiduaineid.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Kiisumirru 03.juuli 2007 13:05
Tahaks juba retsepti näha.
1