Leibur võtab kasutusele GDA märgistuse

Esimese leivatootjana Eestis alustas AS Leibur tarbijatele oma toodete kohta teabe jagamist vastavalt GDA reeglitele.
Uus märgistus näitab toitainete soovitatavat päevase tarbimise kogust (guideline daily amounts ehk GDA), aidates tarbijatel teha informeeritud otsuseid.
Soovitatava päevase tarbimise kogused näitavad, kui palju kaloreid, suhkrut, rasva, küllastunud rasvhappeid, soola ja kiudaineid võib inimene keskmiselt päeva jooksul tarbida, põhinedes 2000 kcal suurusel energiavajadusel.* GDA märgid aitavad tarbijal saada kiire ülevaade konkreetse toiduaine kogusest (grammides) toote portsjonis. Tarbija näeb, kui palju sisaldab üks toote portsjon iga toiduaine GDA-st protsentuaalselt, ja selle põhjal saab ta valida tooted, mis sobivad kõige paremini tema toitumisvajadustega.
GDA-sid võib kasutada toitumisalase teabe saamiseks, neid võib kasutada juhisena, mille abil leida tervisliku toitumise seisukohalt sobiv kalorite, valkude, süsivesikute, rasva, küllastunud rasvhapete, kiudainete, naatriumi ja suhkrute ligikaudne tarbitav kogus päevas. GDA-de kaudu esitatakse teaduslik informatsioon tarbijasõbralikus vormis, pakkudes toodete pakendil juhiseid selle kohta, kuidas esitatud teavet oma dieedi kontekstis mõista. Info kõikide toodete kohta saab lähiajal kättesaadavaks Leiburi kodulehel.
Esimesed tooted, mille pakendilt uue märgistuse leida võib, on Rukkisüda ja Kaerasüda. GDA  kasutamine tuleneb Euroopa toiduaine- ja joogitööstuste konföderatsiooni CIAA 2006. aastal antud soovitusest, mis põhinevad keskmise täiskasvanu toitumisvajadusel, mis omakorda on saadud rahvusvaheliste, Euroopa Liidu ja riiklike suuniste põhjal. Globaalsed toiduainetööstuse ettevõtted Coca-Cola, Groupe Danone, Kraft Foods, Masterfoods, Nestlé, PepsiCo, Unilever ja Kellogg’s alustasid uue toitumisalase teabega märgistuse kasutamist Euroopas eelmisel aastal. GDA-d aitavad tarbijal mõista toiduainete etikettidel esitatud toitumisalast teavet. Tarbija näeb ülevaatlikult, millised on keskmised toitumisalased nõuded ning saab seda infot kasutades paremini söögikorda planeerida ja mõista toiduaine sobivust tasakaalustatud toitumises.  * Kuna inimesed on erinevad, muuhulgas kasvult ja kehalise aktiivsuse mõttes, ei ole GDA-d mõeldud üksikisikutele sihtkogusena kasutamiseks, vaid pigem alusena, millega hinnata konkreetsest toidukorrast ja söögist saadavate toitainete kogust. Täpsem info
www.gdainfo.ee
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa