Uudiskiri Instagram Facebook
 
Marjad ja puuviljad

Sidrunikook

Marjad ja puuviljad

Sidrunikook

Manona Paris Toidutare.ee
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Robin Roots
Sidrunikook toob alati serveerimisel kaasa vau-efekti. Tegemist on Prantsusmaalt alguse saanud, ent üle kogu maailma väga menukaks saanud ülilihtsa koogiga, mis on lisaks sellele ka väga odav valmistada.

40-60 min

Retsept
portsjonile
LIIVATAINAS
100 g Või
1 klaas Nisujahu
1 spl Suhkur
0.5 tl Küpsetuspulber
Vesi (et mätsiks)
0.5 tl Kademon (soovi korral)
TÄIDIS
1 klaas Vesi
0.5 klaasi Suhkur
2 spl Nisujahu/tärklis
1 tk Värskelt pressitud suure sidruni mahl ja riivitud koor
4 tk Munakollane
BESEE
4 tk Munavalge
1 klaas Suhkur
Veidi vaniljet (soovi korral)
Põhi
Sega pehme või (külm või riivi jämedalt/tükelda) koostisainetega (mina teen taignakonksudega mikseriga), suru keskmise suurusega ümmargusse koogivormi (ka seintele) ja aseta veerand tunniks külma. Seejärel pane ca 10-15 minutiks 200-kraadisesse ahju, et põhi taheneks, aga ei pruunistuks.

Täidis
Löö munakollased paksupõhjalisesse kastruli, mõõda juurde suhkur, vesi, sidrunimahl ja riivitud koor. Kuumuta, kuni täidis pakseneb. Hea teha suure vispliga väga madalal tulel või veevannis. Vispeldada või segada tuleb kogu aeg, muidu on suur põhjakõrbemise oht. Vala täidis vahepeal küpsenud põhjale.

Besee
Vahusta munavalged koos suhkruga väga tugevaks vahuks, nii et pealmine läigib. Laota besee  koogile, tõmba meelepärased triibud sisse ja aseta 200kraadisesse ahju veidi ülespoole. Võta kuumus maha 10 minuti pärast või kui pealmine on saanud pruunika jume. Ava ahjuks poolavatud asendisse või pane puulusikas vahele, lase kuumus välja. Siis ei kuku besee nii kiiresti kokku.

HEA TEADA!
Kasuta talumune! Kook tuleb kohe kollasem. Pane või paar tundi enne kapiveerele pehmenema. Ära aga kasuta jämedama jahvatusega jahu, vaid ainult peenikest püüli - muidu jääb nätske tainas ja maitse pole suurem asi.

KOMMENTAARID

Michael HeHe 10.dets 2018 14:02
Olen oma elus palju toite proovinud, kui see eestimaine kook oli vapustav. Olen juba 10 aastat tegelikult surnud aga see oli väga HEEHEEE
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga