Võimalik allergia  » Sisaldab muna

Iirisekattega toorjuustukook

Keskmine hinne: 4.81 Allikas: Polven Foods Autor: Martiina Anni
Vahel lihtsalt turgatab pähe mõni kokkamisidee või tuleb millegi isu. Paar päeva tagasi tundsin, et tahan ühendada toorjuustukoogi ja iirise. No ja nii ta läks...
1. Vooderda 20cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Tambi küpsised pudrunuiaga pudiks, sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru ühtlase kihina koogivormi põhja ja tõsta vorm külmkappi.

2. Sega toasoe toorjuust lahtiklopitud munade, suhkru ja vaniljeekstraktiga. Tõsta kolmandik toorjuustusegust teise kaussi ja sega 190g keedetud kondenspiimaga läbi. Seejärel sega saadud iirisesegune toorjuustu taas ülejäänud toorjuustu hulka, jättes segu siiru-viiruliseks. Vala toorjuustumass külmkapist võetud küpsisepõhjale ning aseta kook eelkuumutatud ahju 150 kraadi juurde küpsema.

3. Küpseta kooki umbes 1 tund ja 15 minutit, kuniks kook on küpsenud, aga keskosa veel võdiseb. Tõsta kook ahjust välja ning lase jahtuda. Jahtunud kook tõsta külmkappi ja lase üleöö puhata.

4. Järgmisel päeval sega teine osa keedetud kondenspiima kahe lusikatäie piimaga, et segu oleks veidi kergemini määritav (samas võiks see jääda ikkagi pigem paksem kui voolav, et koogil peal püsiks). Kalla saadud iirisekate toorjuustukoogile.
Serveerimiseks raputa peale soolahelbeid.

HEA TEADA!
*Mida madalamal temperatuuril toorjuustukooki küpsetada, seda parem on. Tulemus jääb kreemjam ja ühtlasem ning kook õnnestub suurema tõenäosusega. Lisaks ei vaju kook jahtudes siis nii kokku ja koogi pinnale ei teki suuri lõhesid. Mulle meeldib 150 kraadi.
*Kook jääb mõnusam, kui iirisene toorjuust on siiruviiruliselt valge toorjuustumassi sees.
*Toorjuustukook ei ole üldsegi nii hea, kui ta üle küpsetada, mistõttu tasub kooki tehes kella ka vaadata ja õige aja kook ahjust välja võtta.
*Kasutasin 20cm läbimõõduga vormi. Iseenesest võib kasutada ka suuremat, 24cm vormi, aga siis jääb kook madalam (ja mulle meeldib kõrgem kook).  NB! madalama koogi puhul on küpsemisaeg väiksem.
*Toorjuust ja teised komponendid peavad olema toasoojad- siis segunevad nad ühtlaselt.
*Komponente ei ole vaja vahustada, piisab lusikaga segamisest.
*Mina kasutasin poes müüdavat Jaani keedetud kondenspiima, aga loomulikult võib selle ka ise valmis keeta.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Martiina Anni 06.jaan 2015 15:52
Toorjuustu kook kerkibki küpsemise ajal veidi üles (eriti servadest) ja jahtudes vajub madalamaks tagasi. Temas ei ole ju ühetegi kergitavat ainet, mis koogi peaks kõrgemal hoidma. Seega on väike allavajumine normaale. Aeg-ajalt jäävad servad ka tsipa kõrgemad kui keskosa, just nagu Enid kirjeldas, see on ka normaalne. Selle madalamaks vajumise käigus võivad koogi keskele ka praod tekkida. Iseenesest see koogi maitset ei muuda, küll aga välimust. Lõhede vältimiseks tasub jälgida järgnevaid aspekte: * Koogi küpsemisel võiks olla madal temperatuur- kuni 150*C. Kuna ahju enda termomeeter võib valetada, tasuks ahju kontrollida teise termomeetri abil (müüakse kodunduspoodides). Aeglane, madalal temperatuuril küpsemine tagab ühtlasema tulemuse * Ahjus peaks olema piisavalt niiskust, seega niiskuse suurendamiseks võib proovida ahju põhja veekausi asetamist * Koogi jahtumine peaks samuti aeglane ja rahulik olema- koogil tasub lasta alguses ahjus jahtuda, ahjuuks irvakil. Ja tegelikult võib koogi ka kuni üleöö ahju jahtuma jätta. * Kuna kook vajub madalamaks suunaga keskosa poole, siis võivad lõhed tekkida ka seljuhul, kui kook on kuskilt servast koogivormi külge jäänud- kook ei saa siis rahulikult vajuda, vaid serv "sikutab" koogile lõhe. Selle vältimiseks tasub koogivormiserva enne küpsetamist võiga määrida või koheselt, kui kook küpsenud, terava noaga tiir ümber koogi tõmmata, et servad vormi küljest lahti lööks. Nii saab kook vajuda just nii, nagu tal vaja on. NB! seda tehes tuleb olla kiire ja kook kärmelt ahju tagasi tõsta, et ta seal aeglasemalt jahtuda saaks. Toorjuustukoogi tegemine vajab veidi harjutamist ja enda ahju tundmaõppimist. Kindalasti tuleb iga järgnev kook paremini välja!
Enid 06.jaan 2015 12:48
Kindlasti peaks jälgima temperatuuri, et see ei oleks rohkem kui 150, pigem isegi veidi madalam. Mõnikord on ahju tegelik temperatuur kõrgem kui number näitab. Kindlasti ei tohiks kooki liiga vara ahjust välja võtta ning koogil võib lasta ahjus veidi jahtuda (ahjuukse võib praokile jätta). Minul jäi kook ainult natuke äärtest kõrgem - tänu sellele püsis ka iiris ilusti koogi peal ja ei voolanud sealt ära.
Siiri Kirikal 31.dets 2014 10:31
Soovitaks ahju tõsta ka ühe kausi veega, mis hoiab küpsetamiskeskkonna niiske ning koogi pragunemise oht on väiksem. Ka võib jätta koogi avatud uksega ahju maja jahtuma.
Krista 30.dets 2014 20:59
Milles võib olla probleem? Küpsetasin koogi 23cm läbimõõduga vormis 150 kraadi juures 75 min. Kook kerkis kenasti aga ahjust välja võttes kukkus kokku.
1