Sädelev vein
Luba roosa oma klaasi

Roosa vein on juba päris kaua eksisteerinud, paraku puudub ajalooline dateering, millal seda ametlikult rosé-sildi all müüma hakati. Eestis on roosa vein jäänud vaatamata kaunis korralikule valikule ikkagi võõraks.

Sädelev vein
Kisub roheliseks

Kevad on jõudnud õuele ning loodus virgub. Viinapuujuured on soojenevas mullas üles ärganud ning -väädid ajavad võrseid. Rohelisus vallutab nii meie ümbruse kui ka dikteerib veinivalikut.

Sädelev vein
Rasvane suutäis

Klassikaline toit on alati olnud rasvarikas. Prantsuse köök ei saa hakkama ilma võita, Vahemere ääres ei tulda toime ilma oliiviõlita ja meie esivanemad ei kujutanud elu ette ilma searasvata. Tänapäevase inimese jaoks on see hirmutav. Prr!

Sädelev vein
Punaveinide suur sisu

Käsi haarab talvel veiniriiulilt pigem tummisemate veinide järele, selliste, mille värvus on tumepunane, keha kogukas, alkoholisisaldus suurem ning aroomid keskmisest kõvasti intensiivsemad.

Sädelev vein
Seksistlikult mõru

Miks on nii, et mehed teevad näo, nagu naudiksid nad selliseid maitseid, mis naiste jaoks on väljakannatamatud või vastikud? Kas meestel on erinev maitsemeel, on nad masohhistid või ei taha silmanähtavalt alla anda?

Sädelev vein
Titaanide heitlus: klassikalised kultusveinid versus Vana Maailma uued ikoonid

Suhtumine siniverelistesse veinidesse on viimasel ajal tublisti muutunud. Prestiižse veini väärtus pole enam kinni pelgalt mõisa kultuslikult kuulsas nimes.

Sädelev vein
Lihtsad veinitõed

Uues rubriigis mõtiskleb Arne Pajula veiniteemadel. Avaloos rändab ta maitsemeeltesse ja uurib, miks ikkagi ühe Chardonnayga sobib rohkem lõhet süüa ja teisega peaks hoopis karrikastmes kana võtma.

Sädelev vein
Kontrastide vallutamine

Arne Pajula teeb salatikatse ja vaatab lähemalt vastandmaitseid.

Sädelev vein
Aastalõpu miljon mulli

Šampanjat peetakse pidujoogiks. Kellele ei meeldiks mullide tekitatud kerge eufooria tihemini kui mõned korrad aastas?

Vein ja toit
Ihaldusväärne šampanja

Temperamentsele šampanjale on võimalik üles ehitada kogu pidulik õhtusöök.

Sädelev vein
Orgaaniline, biodünaamiline, naturaalne vein

Orgaanilise toidu põhimõtted on selged nagu sulavõi. Veinide puhul on asi mitmetahulisem. Uurime, mis vahet on orgaanilisel, biodünaamilisel ja naturaalsel veinil.

Sädelev vein
Veinikuningas Pinot

Pinot Noir ei ole igapäevavein. Kes tunneb rõõmu vibreerivalt mitmekihilisest veini maitsest, on juba väljakujunenud eelistustega. Vana Maailma siidjatele bukettidele annab viimasel ajal tublisti elevust juurde Uue Maailma marjane veinistiil.

Sädelev vein
VIDEO: Kuidas valmib valge vein?

Restorani Dominic sommeljee Aron Rahu räägib valge veini valmistamise A-st ja B-st.

Sädelev vein
VIDEO: Kuidas valmib punane vein?

Sommeljee Aron Rahu selgitab lühidalt A-st ja B-st, kuidas valmib punane vein. 

Sädelev vein
VIDEO: Kuidas valida veini restoranis?

Me kõik teame, et õigesti valitud vein annab toidule viimase maitselihvi. Kuidas orienteeruda restorani veinikaartides ja leida üles see parim? Nõu annab restorani Dominic sommeljee Aron Rahu.

Sädelev vein
VAATA VIDEOT: Kuidas valida veinile klaasi?

Kas oled saanud maitsta ühte ja sama veini erineva suuruse või kujuga klaasidest? Ühes tundub vein aromaatne ja lopskas, teises klaasis aga justkui polekski veinil mingit aroomi. Millest see tuleneb? Restoran Dominic sommeljee Aron Rahu annab häid nippe veiniklaaside valikuks.

Sädelev vein
VAATA VIDEOT: Mida teha riknenud veiniga?

Vein on elus organism. Ja nagu iga elus asi, on ka vein väga haavatav. Veini suurimad vaenlased on õhk ja temperatuur. Miks vein rikneb, seletab ära restorani Dominic sommeljee Aron Rahu.

Sädelev vein
VAATA VIDEOT: Milline vein on hea?

Hea vein lõhnab hästi ja maitseb hästi. Kuidas valida enda jaoks sobivat veini, selgitab Eesti parima veinivalikuga restorani Dominic sommeljee Aron Rahu.

Nädalalood
Toidule loodud šampanja

"Paljud šampanjad on head toiduga, kuid vaid üks - Besserat de Bellefon Cuvée des Moines - on selleks spetsiaalselt loodud." Nii on öelnud Cedric Thiébault, Besserat de Bellefon šampanjamaja veinimeister.  Seega, kui armastad siidiselt õhulisi ja värskest puuviljasusest kantud šampanjasid, proovi är…

Smuutid
Smuutid - värvidest ja marjadest tulvil

Hommikud muutuvad kohe rõõmsamaks, kui lauale tuua kirkad söögid-joogid. Smuutid on just nagu mõlema eest.

Nädalalood
Suure janu kustutajad

Midagi kerget ja külma, jäist ja jahutavat mõjub palava ilmaga kui sõõm elujõudu. Et tavalisest kannumorsist saab ühle hetkel küll, pakume lisaks veel maitsta ühe leebe lavendlijoogi ning vürtsika vitamiinipommigi, mis rohkem vaate et juba supi eest. Karastava joogi saab seega mitmetest suvistest vi…

Vermut
Vermut

Vermuteid ehk maitsestatud ja kangendatud veine iseloomustab suur maitsetaimede valik maitseekstrakti valmistamisel ja nende erinevad kooslused. Seepärast on vermuti mõistet raske täpselt defineerida.

Liköör
Liköör

Kokteilinduses on liköörid üks suurim ja kõige enam kasutatud alkoholide rühmi. Segujookides on need asendamatud maitsete ja aroomide allikad ja enim levinud shot’ide ja kohvijookide valmistamisel.

Konjak
Konjak

Kahes Prantsusmaa piirkonnas – Cognacis ja Armagnacis – põhineb alkohoolsete viinamarjajookide valmistamine destilleerimisel. Kui brändit võib valmistada ükskõik millisest veinist, siis konjak ja armanjakk on seotud viinamarjade kasvukoha ja -oludega.

Viski
Viski

Viski kohta öeldakse, et see on maailma kõige demokraatlikum jook. Seda jõid vanasti nii puuraidurid kui ka lordid.

Tequila
Tequila

Kui satute Mehhikos ringi liikuma Tequila linna lähiümbruses, ulatub silm vaid üle laiade ja lõputute agaaviväljade. Agaav on sukulent, mis kuulub liilialiste perekonda. Agaave on 17 liiki. Tequila valmistamiseks sobib neist vaid üks – sinine agaav.

Džinn
Džinn

Kui rääkida rahva tervisest, riigikassa täitmisest ja alkoholi osast majanduses, on džinni ajaloost ja käekäigust palju õppida.

Viin
Viin

Viin on kõige tuntum alkohol maailmas ja nii uskumatu, kui see ka ei ole, on viinal ja viinal võimalik maitseid eristada.

Vahuvein
Vahuvein

Vahuveini valmistatakse igal pool, kus viinamarjad vähegi juured alla võtavad ja saaki annavad. Neid tunneme ja teame mitmete nimede all: sparkling, espumoso, spumante, igristoje, sekt, mousseaux, asti jne.

Kalvados
Kalvados

Kalvados on tammevaadis küpsetatud siidri destillaat, mida valmistatakse vaid Calvadose piirkonnas Normandias. Calvadose kontrollitud aladel, kus seda jooki täpselt seaduses ette nähtud korra järgi valmistada võib, kasvab kokku üle üheksa miljoni õunapuu. Pudeli kalvadose valmistamiseks kulub 10–11…

Rumm
Rumm

Umbes 200 aastat tagasi kuulsid eurooplased ühest kummastavast joogist, mille nautimine põhjustas kurioosse efekti käitumises ja inimese tavapärastes maneerides. See jook oli kange kui kurat ja lisaks ka odav. See oli suhkruroosiirupist valmistatud rumm.

Boolid
Suure peo bool

Eksootilistest viljadest suvebool. 

Veini valmistamine
Punase veini valmistamine

Punaveini valmistamise põhitõed.

Lõuna-Aafrika
Lõuna-Aafrika - Uue ja Vana Maailma vahel

Lõuna-Aafrika suhtub oma veinitegemisse väga tõsiselt. Musta Mandri ürgsest pinnasest ja bioloogilisest mitmekülgsusest tingitud eripärad on jäänud silma ka mainekatele veinihindajatele.

Veini valmistamine
Valge veini valmistamine

Valge veini valmistamise põhietapid.

Hispaania
Ribera del Dueros valmivad Hispaania veinihitid

Castilla y León asub Kirde-Hispaanias umbes 1000 meetrit merepinnast kõrguval platool, kus paikneb 12 väiksemat veinipiirkonda. Ribera del Duero on neist tuntuim.

Uus-Meremaa
Uus-Meremaa

Uus-Meremaa hittsordiks on kahtlemata aromaatne Sauvignon Blanc.

Tšiili
Tšiili

Tšiili on meile teada heade punaveinide valmistajana.

Prantsusmaa
Prantsusmaa

Prantsusmaa veinivalik on sedavõrd lai, et kui selle head omadused ühte lausesse püüda panna, siis see kõlaks nii: Üldiselt võib olla veinietiketil kindel Appellation d’Origine Contrõlée (lühendatult AC või ka AOC) märkele – see tagab, et ei osteta põrsast kotis. Hea on teada mõnda kuulsamat ja tunt…

Veini maitsed ja lõhnad
Veini haistes, luristades ja matsutades...

Asjale teaduslikult lähenedes piirduksid meie maitsekirjeldused nelja sõnaga: magus, hapu, mõru ja soolane.

Hispaania
Stiilne Rioja

Sajandeid on Rioja olnud tuntuim Hispaania veinipiirkond. Seda peetakse omal maal sama kuulsaks kui Bordeaux’d, kuigi küpsedes meenutavad veinid pigem Burgundia omi.

Veini maitsed ja lõhnad
Veini maitse õõnestajad

Toidu ja veini sobitamisel lähtutakse üldjuhul tõsiasjast, et veini maitset suurt muuta ei saa, toitu aga siit-sealt sättida küll. Kui põhimaitsetel on omavaheline klapp olemas, siis käib kogu mäng maitsedetailidega, mis samas lõpptulemust oluliselt mõjutavad.

Saksamaa
Saksamaa

Nagu spordiilmas on tegija saksa jalgpallimeeskond, on ka veinimaailmas valgete veinide seas üks maailma parimaid saksa viinamarjasort Riesling. Elegantseimad valged veinid valmistatakse just seal ja sellest viinamarjast. Sealt on see viinamari rännanud laia maailma ning saanud tuntuks oma mahlase…

Veini serveerimine
Veini dekanteerimine - miks ja millal

On veine, mille võib dekanteerimisega ära rikkuda. Ja on veine, mis ilma ümbervalamise ja õhutamiseta jäävad tuimaks ja elutuks. Millal millist võtet appi võtta?

Austria
Austria

Austria veine saab võrrelda Saksa omadega, sest viinamarjasordid ja ka klimaatilised tingimused on enamasti samad.

Vein ja toit
Maitsed omavahel

Roa põhimaitsed määravad veini valides ära selle stiili. Kui veini ei saa pudelis enam kuidagi muuta, siis hea sulandumise nimel võib rooga vahel mõjutada küll.

Portugal
Portugal

 Teada-tuntud portveinimaa, kuid valmistatakse ka mõnusaid struktuurseid punaveine ja värskei…

Veini elu
Veini aastakäigu olulisusest

Veini aastakäikude headuse kohta võtavad sõna pea kõik rahvusvahelised veiniajakirjad ning üle ilma kuulsad maitsekriitikud. Veinisõprade seas huvitab veini valmistamisaasta enamasti neid, kes oma veinikogudesse investeerivad või siis palju reisivad ja tahavad häid maitsesuveniire kaasa tuua.

Itaalia
Itaalia

Itaalia oli veel mõne aja eest suurim veinitootja maailmas, tuginedes suurele mahuveini tootmisele, kuid hetkel on paremaks muutunud just kvaliteetveinid. Igatahes tasub kindlasti proovida nende veinipiirkondade esindajaid.