Mitmesugust

Klassikaline Viini õunastruudel

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Struudel valmib küll lihtsatest koostisosadest, selle valmistamine pole aga mingi mütsiga löömine. Eva Palu süüvib ehtsa struudlitaina omapäradesse ja lepi poetainaste valikuga.
Valmistusaeg: üle 60 min
TAINA VALMISTAMINE
Sega jahu soolaga, tee keskele süvend ning kalla sinna õli ja leige vesi. Asu lusikaga kuivaineid vedelate ainetega läbi segama, jahu õli-vee segu sisse tõstes. Kui õli-vee segu on kuivainega segunenud ja see näeb välja pudine, võta appi käed ja töötle tainast kätega sedavõrd, et saad võimalikult ühtlase ja elastse taina. Kui tainas hakkab käte külge, lisa natuke jahu. Ühtlase ja elastne taina saavutamine on väga oluline, sest vastasel juhul võivad taina venitamisel selle sisse hõlpsasti augud tekkida. Mätsi tainas palliks, kata kile ja rätikuga ning jäta sooja kohta tunniks ajaks seisma. Kindlasti ära pane tainast külmkappi!

TÄIDISE VALMISTAMINE
Vahepeal valmista täidis – koori ja tükelda õunad. Antud tainakoguse peale kulub ca 1,5 kg õunu. Sega õunad 100g rosinate, 5 spl suhkru ja 2 tl kaneeliga ja jäta ootele.

TAINA RULLIMINE
Nüüd valmista ette tööpind. Vajad suurt köögirätikut suuruses vähemalt 70x100 cm või parem on isegi kasutada laudlina ja loomulikult ohtrasti vaba tööpinda, sest väikesest pallikesest õnnestub lausa uskumatult suur tükk tainast välja venitada. Kata köögirätik rohke jahuga ja hõõru see ühtlaselt kätega laiali, et tainas köögirätiku külge ei kleepuks.
Vormi seisnud tainapall lapikuks ja määri see kätega nii pealt kui alt õliga (ca 1-2 spl õli). Võta kahe käe sõrmedega lapiku tainamoodustise keskelt kinni ja lase sellel sõrmedega abistades suuremaks venida, alustades keskelt ja liikudes seestpoolt väljapoole tainast ringratast keerutades ja seda venida lastes. Tainas venib ise läbipaistvaks ja õhukeseks ning sinu töö on oma sõrmedega venimist lihtsalt suunata tainast pidevalt ringiratast liigutades, et auke sisse ei rebeneks. Kui tainas on veninud juba küllalt suureks, et seda käte vahel enam hästi venitada ei saa, tõsta see ettevalmistatud köögirätikule. Hakka tainalehte otstest edasi venitama, kuniks oled saanud ühtlase ja õhukese, ristküliku suuruse tüki ca 50x80cm. Kui tainasse tekivad nüüd väikesed augud, ei ole sellest hullu, sest rullid struudli mitmekihiliselt kokku ja augu saad teiste kihtide abiga kaetud.

STRUUDLI KOKKUPANEK
Kui õuntest on eraldunud vedelik, kalla see ära. Aseta õunasegu pikkupidi struudlitainale nii, et sinu ja õunavao vahele jääks nii suur tükk vaba tainast, et saaksid sellega hiljem õunakihi katta. Määri ülejäänud (õuntest vaba) tainatükk sulatatud ja pisut jahtunud võiga. Selleks kulub seda umbes 20-25g. See on oluline, et struudlitainas küpsetamisel kokku ei kleepuks.
Lõika ära struudlitaina paksemad ääred ja asu struudlit kokku rullima. Tõsta käte abiga struudlitaina endapoolne vabaks jäänud tükk õuntekihi peale nii, et õunad oleksid kaetud. Vormi tainast kätega nii, et see oleks võimalikult ümar. Edasi veereta köögirätikut appi võttes ja struudlit ise kätega mitte puudutades rulli. Lõika saadud ca 50 cm pikkune rull kaheks või aseta täies pikkuses küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Viimasel juhul tuleb seda hobuseraua kujuliseks keerata, et see ära mahuks. Näpi otsad kergelt kokku ja pintselda struudel enne ahjuminekut pealt 15 g võiga.

KÜPSETAMINE
Küpseta struudlit ca tund aega 175-kraadises ahjus ja serveeri näiteks vanillikastme või jäätisega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
pihlakata 09.okt 2012 09:55
Praeguse hooaja lihtsaim õunaküpsetis. Valmib kiirelt, ainult ahjus peab kaua olema. Ise kasutasin sulavõid õli asemel tainas ja tuli ka hea - lihtsam oli vormida ka. Kuna üks koduseid ei söö rosinaid, siis panin banaani nende asemel ja maitses nii hästi, et hommikuks polnud enam tükkigi järel. Struudel on hea võimalus olemasolevaid puuvilju-pähkleid jms ära kasutada.
männieit 27.okt 2011 10:12
Struudel on imeline ja aitab vähendada õunauputust!
1