Eesti

Sirje soolaseened

Keskmine hinne: 2.41 Allikas: Taluperenaiste hoidised Autor: Sirje Kukk
Mulle meeldivad soolamiseks eriti tõmmuriisikad. Seened säilivad hästi ka plastkaane all ja nii saad hea algatuse mistahes talviseks seenepirukaks või ka seenekastmeks. Sellest kogusest saab kaks liitrist purgitäit.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 1 portsjon
Kupata seeni kolm korda: sselleks pane puhastatud seened ihga kord külma veega keema, lase veidi keeda ning kurna. Viimaks pane kupatatud seened uude soolvette keema. Keeda mõni minut ja tõsta kuumalt purki.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
sten 04.sept 2012 20:40
eelike, aga miks siis peab seeni üldse soolama, kui need nagunii sügavkülma lähevad?
siirikirikal 03.okt 2011 11:30
pibi333: jah, väga hästi sobib.
pibi333 03.okt 2011 10:48
kas soolamiseks sobib ka meresool?
Tiina 18.sept 2011 13:23
:Y õige. Seeni tuleb kupatada niikaua kui need vajuvad põhja. Seened, mida korjatakse suure maantee äärsest metsast, tuleb võibolla tõesti mitu korda kupatada. Ise korjan sügavast metsast kuhu autoga ligi ei pääse, kupatan 1 kord (isegi tõmmusid riisikaid) ja häda pole midagi, elus ja terve. Jõudu seenesõpradele :)
edka 22.aug 2011 15:59
Ka minu vanema elas 87 aastani ja tema metsades oli just pealmine seen tõmmuriisikas. Keeta kaua ja leotatada palju -ongi kogu tõde: Mina keedan kõiki kupatamist vajavaid seeni tund ja peale ka.
Kristel.l 22.aug 2011 11:34
To Mükoloog lisas 21.aug 2011 Alles oli mu käes mingi soomlase seeneraamat, kus seal oli märge, et kupatamist vajav, muidu mürgine, kuid asetses heade söögiseente kategoorias. Mina olen söönud lapsest peale, elus, terve ja korjan edaspidigi:)
Mükoloog 21.aug 2011 16:15
Minuarust on tõmmuriisikas juba nõukaajast loetud mürgiseks seeneks nii et ärge seda sööge.
Nelli 20.aug 2011 09:47
mina olen teinud viimased 4 aastat täpselt nii nagu Sirje aga olen ka lisanud 8 l poti peale 1 sl äädikat ja seisavad väga hästi!
terx11 18.aug 2011 23:15
eiii...külmutatud seen ei ole hea...aga proovima peab...siis järgmine aasta tead.
Tätsu 18.aug 2011 09:16
Võib panna ka segi kuid peavad ikka ühtemoodi töödeldud olema. Kui kupatatud, siis kõik. Need mis kupatamist ei vaja võib ära tükeldada ja pannil enne kergelt võis ära praadida ja siis külmutada. Ise söön need tavaliselt kohe ära kas seene kastmena, pizzana või kui on palju siis marineerin. Soolaseen on külmutatuna parem.
aiku33 17.aug 2011 13:55
kas sügavkülma peab panema kõik ühte sorti seened või võib panna segamini;)
Tätsu 17.aug 2011 13:43
Oleneb seentest. Näiteks tõmmuriisikas ja võiseen on mürgised ja neid tuleb enne kaks korda kupatada. Mina panen siis kupataud seene soolaga kihiti purki ja lasen mõnda aega seista ( umbes nädal) ja siis panen parajad portsud kilekottidega sügavkülma.Kui tarvitada tahan,panen kohe külmunud peast veega keema. Saab üleliigsest soolast lahti ja pole vaja sulatada.
aiku33 17.aug 2011 13:37
kas seeni sügavkülma pannes tuleb nad enne keeta sool vees
eelike 16.aug 2011 21:20
Naabritädi Soomest soovitas - ära pane seeni soolvette vaid sool seened kilekotti ja sügavkülma. Olen nii toimetanud juba paar aastat - pole vaja seeni leotada - on parajalt soolased:D Ja portsionite kaupa kotikestes - väiksemad tervelt ja suuremad tükeldatult.
1