Eesti

Kihiline hapukoorekook

Keskmine hinne: 3.06 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Lihtne, koduselt maheda maitsega kook, mis muutub mahlaseks üleöö seistes. Koguseid kahega korrutades saad terve plaaditäie kooki. Antud kogustega saad 15x20 cm suurusega 4-kihilise koogi.
Valmistusaeg: 40-60 min
1. Sega toasoe või kergelt suhkruga ja seejärel hapukoorega. Sega sooda nisujahuga ning lisa tainale, asudes tainast kätega töötlema. Kõige lõpus lisa veiniäädikas. Sõtku, kuni oled saanud ühtlase taina, mis tuleb käte küljest lahti. Vajadusel lisa 1-2 spl jahu.
2. Tee tainas pooleks ning lisa ühele poolele 1 spl kakaopulbrit, sõtku ühtlaseks. Mässi mõlemad tainapoolikud kilekoti sisse ning aseta tunnikeseks külmkappi.
3. Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks lahti, nii et saad sellega katta 30x40 cm-se ahjuplaadi. Rulli tainas lohakalt tainarulli peale ja tõsta selle abiga ahjuplaadile. Kohenda ning tee kahvliga taina sisse augud. Lõika noaga tainas keskelt pooleks - kui see on küpsenud, siis on seda raskem poolitada. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 15 minutit ehk kuni see on küps ja pruunikas. Tõsta jahtuma ja tasanda suuremad ebatasasused terava noaga.
4. Täpselt sama moodi küpseta teine tainapoolik.
5. Kreemiks sega 30%-line hapukoor suhkruga. Aseta koogialusele jahtunud pruun koogipõhi, kata rohkelt hapukoorega. Selle peale tõsta hele koogipõhi, kata moosi ja hapukoorega. Edasi jälle tume kiht, vahele hapukoort ja kõige peale hele.
6. Katteks mõõda potti koor, 50 g tumedat šokolaadi, või, suhkur ja kakaopulber. Kuumuta segades, kuni oled saavutanud ühtlase massi. Eemalda tulelt ja jäta seisma, oota massi tahenemiseni ehk kui see ei ole väga voolav. Määri siis kate koogile. Ülejäänud šokolaad tükelda ja puista koogi peale. Aseta üleööks külmkappi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Mari 20.aug 2015 17:41
Proovisin järele. Selle retsepti järgi saab teha täpselt sellise koogi nagu lapsepõlvest mäletan. Kuna minu kodusseda kooki ei tehtud, aga sõbranna ema tegi, siis on sellest selline eriline mälestus. Kõik kogused klappisid ja kook sai imehea.
Kadi 02.jaan 2015 15:56
Sai ka eile proovitud seda kooki teha, retsepti järgi tundus imelihtne ja maitsev kook. Kuna paar korda nädalas saab ikka köögis midagi küpsetatud, siis mõtlesin, et midagi rasket seal ju pole. Kahjuks pidin pettuma selles retseptis sügavalt, koogipõhjad küpsesid kõvaks ja täiesti maitsetud. Kihtide vahelt voolas hommikuks hapukoor välja ja täna hommikul külmkapist välja võttes oli see kook üks kuiv sai lihtsalt ja ei kõlba süüa..
k 25.märts 2013 14:32
Ei õnnestunud mul see kook - antud kogusetga ei tahtnud tainas kohe kuidagi käte küljest lahti tulla ja seetõttu lisasin üksjagu rohkem jahu. Nii sain küll taigna rullitavaks, kuid maitselt muutus see täiesti tuimaks ja küpses üpris kõvaks (ok hapukoor hiljem natuke pehmendas). Ja milleks lisada kakao kui juba taignapall valmis on ja mitte kohe alguses koos jahuga?? Igal juhul kui järgmine kord tuleb tahtmine midagi hapukoore baasil teha, siis jääb selleks kräsupea kook (hulga maitsvam ja lihtsam ka).
1