Prantsuse

Makroonid ehk mandliküpsised

Keskmine hinne: 3.16 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Martsipanimaitselised küpsised, mis on pealt krõbedad ja seest nii pehmed, et lausa sulavad suus. Küpsiste koostisosade nimekiri on küll lühike, kuid makroonide valmistamine nõuab mõningat harjutamist ja seda isegi professionaalsetelt kokkadelt. Seega, kui esimese korraga ei õnnestu, proovi uuesti! Sellest kogusest saab umbes 30 makrooni. 
Valmistusaeg: üle 60 min
Küpsiste valmistamine
Pane potti 200 g suhkrut ja 75 ml vett. Kuumuta ja sega, kuni suhkur sulab ja mass hakkab keema. Jätka segamist ja suhkrutermomeetri abil kuumuta massi kuni 118 kraadini (umbes 6-8 minutit). Tõsta tulelt.
Hakka valmispandud kaht munavalget mikserdama. Kui segu on vahune, nirista suhkrusiirup kausi serva mööda munavalgete sisse ja jätka vahustamist, kuni oled saavutanud tugeva ja elastse massi.
Sega ülejäänud 2 munavalget mandlijahu-tuhksuhkru seguga. Saadud tulemus peab olema pastalaadne mass, mis püsib hästi koos ja ei ole voolav. Kui segu jäi liiga kuiv (kuivained ei segune), lisa 1-2 sl munavalgemassi.
Sega vahustatud munavalged mandlijahumassiga. Seda ei pea tegema ettevaatlikult, nüüd ongi eesmärk üleliigne õhk välja saada. Mida kauem segad, seda vedelamaks muutub tainas. Sega, kuni mass on aeglaselt ja raskelt lusikalt maha voolav. Selle hetke äratabamine on kriitilise tähtsusega.
Täida kondiitrikott 1/3 massiga. Lase kondiitrikotist küpsetuspaberile paar 3 cm läbimõõduga ringi tekstiks. Kui mass jäi liiga paks, ei vaju tipp paarikümne sekundi jooksul alla. Sellisel juhul pigista mass kaussi pigistada ja jätka segamist. Kui mass tuli liiga vedel ja voolab nagu pannkoogitainas, vajuvad makroonid küpsetuspaberil laiali. Sellises olukorras enam kahjuks midagi parandada ei anna.
Võta makroonidega kaetud ahjuplaat, hoia küpsetuspaberi otstest kinni, et makroonid paigal püsiksid ja löö tugevalt 2 korda vastu lauda. Keera 90 kraadi ja korda jne (kuni ring saab täis). See aitab makroonidest õhu välja saada. Kui õhku on liiga palju, kipuvad makroonid küpsemisel pragunema.
Jäta makroonid küpsetuspaberile umbes 25 minutiks ootele, kuni neile on peale moodustunud kuiv kiht. Pane ahju ja alanda koheselt temperatuuri 150 kraadini. Küpseta 15 minutit. Küpsetamise ajal moodustub makrooni alla „jalake“. Kontrolli küpsemisaja lõpus, kas makroon tuleb küpsetuspaberi küljest lahti koos „jalaga“. Kui eemaldub ainult koorik, on see liiga vähe küpsenud, seega jätka küpsetamist. Võta plaat ahjust ja jäta küpsised ahjuplaadile jahtuma. Vahepeal pane ahi 5 minutiks 200 kraadile kuumenema. Pane järgmine ahjuplaaditäis küpsema ja alanda taas temperatuuri 150 kraadile.
Tõmba sõrmede abiga jahtunud makroonid küpsetuspaberi küljest lahti. Vahel juhtub nii, et nad ei taha küpsetuspaberi küljest lahti tulla. Tõenäoliselt jäi küpsetusaega siis väheks. Sel juhul võta appi fileerimisnuga.

Makroonide täidisena on levinud võikreemid ja  šokolaadikreemid, aga ka hapukas sidrunivõie.  Tumeda šokolaadi kreemiks kuumuta 1 dl 35% koort keemiseni, eemalda pliidilt ja sega sisse 75 g tumedat šokolaadi. Enne makroonide vahele panemist oota kuniks mass jahtub. Võikreemiks vahusta toasoe või tuhksuhkruga (100 g võid ja 1 dl tuhksuhkurt). Maitseks võid lisada 1 spl sidrunimahla.

Küpsiste kokkupanek
Leia kõikidele makroonidele sobiva suurusega paarilised. Pane täidis kondiitrikotti ja pigista ühe paarilise keskele täidis (2 cm raadiuses). Suru külge teine makroonipool ja jäta 24 tunniks maitsestuma. Kohesel söömisel on makroonid liiga nätsked, kuid päevaga muutuvad need mahlaseks. Seega, oota maiustamiseni järgmise päevani.

ETTVALMISTUSTÖID MAKROONIDE VALMISTAMISEKS VAATA SIIT
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
NOEI 09.apr 2015 09:56
Beseest on ikka asi vääääga kaugel, kui sa kunagi ühte makrooni proovinud oleksid siis teaksid ise ka ja ei targutaks siin ilma, et asjast üldse midagi teaksid :D
Sonera 25.okt 2013 22:45
Põhimõtteliselt on see besee, mille täitmisel me saame küpsised. Kuid Prantsuse köögis valmistatakse need küll ilma siirupita. Siirupiga valmistatud besee kuuluvab Itaalia kööki. Ja on veel olemas besee Šveitsi moodi mis valmistatakse vesihaudes.
Elii 28.sept 2013 07:10
Wow! Talk about a posting knionckg my socks off!
1