Võtted
Kodune vorstitegu

Kodustes tingimustes on maailmas vorste valmistatud sajandeid ja ka eesti peredes pole tegu mingi haruldusega, olgugi et meil seondub see rohkem jõuluaja ning maitsvate tangu- ja verivorstidega.

Kokakool
Suvikõrvits ehk rullkõrvits ehk kabatšokk

Piklikku, silindrikujulist suvikõrvitsat ehk kabatšokki on keeleinimesed hakanud teistest sama liigi esindajatest eraldamiseks nimetama rullkõrvitsaks. Tasub meelde tuletada, et on olemas ka lame taldrikkõrvits ehk patisson ning spagetikõrvits, mille sisu tõesti meenutab spagette ning on kasutatav…

Võtted
Hoidistamiseks vajalikud töövahendid

Hoidistamiseks on välja mõeldud korralik arsenal tööriistu. Ära heitu, neid pole palju sinu kiusamiseks, kõik on mõeldud sinu elu lihtsamaks tegemiseks.

Grillirubriik
Kuidas liha marineerida?

Marinaadis liha on poes saadaval laias valikus, kuid ise liha marineerimine pole kusagile kadunud. Ise marineerimine välistab säilitusained ja liigse soola, samuti tuleb suurema koguse juures see poevariandist märgatavalt odavam. Aga mida peaksime liha marineerimisest teadma?

Tooraine
Rieska ehk lapi leib

Põhjanaabrite traditsiooniline "rieska" on jõudnud ka meie toidupoodidesse.

Grillirubriik
Mis on BBQ ehk barbecue?

Barbecue päritolu kohta on erinevaid arvamusi. On arvatud, et see pärineb Lähis-Idast, Hiinast, Polüneesiast või Prantsusmaalt. Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks siiski Ameerikat.

Tooraine
Presto Pesto

Traditsiooniliselt koosneb pesto basiilikust, piiniaseemnetest, küüslaugust, Pecorino Sardo või Parmeggiano Reggiano juustust ning oliiviõlist.

Grillirubriik
Õuegrilli lisavarustus

Kui grillil säriseb isuäratava lõhnaga sidrunikana või tšillilammas, annab pea iga mees endale peakoka tiitli. Rasvased restid, pintslid ja näpitsad “unustab” ta aga elegantselt köögitoimkonnale. Kuidas mustust ennetada?

Grillirubriik
Teeme ise grillkastmeid

Maitsekastmeid ja marinaade on müügil väga suures valikus ja neid on ka väga lihtne ise kokku…

Grillirubriik
Retsepte jaanipäevaks

Jaanipäev on alati olnud külluslik liha ja joogipidu. Alati eelistatakse tulel küpsetatut, olgu selleks loom, lind või kala, miks mitte ka köögiviljad.

Võtted
Biskviittaina salanipid

Viimasel ajal on mitmed inimesed kurtnud, et nad on hädas biskviittainaga - kas ei tule kook piisavalt õhuline või vajub ahjust võttes kokku. Küpsetamisekspert Lia Virkus pani hädaliste jaoks kirja põhjaliku õpetuse.

Grillirubriik
Ohtralt grilliretsepte Santa Marialt

Erinevaid marinaade, maitseaineid, õlisid ja kastmeid on poes tublisti, pea hakkab ringi käima. Aga mida mille juures grillimisel kasutada? Siin tuleb appi Santa Maria.

Grillirubriik
Elajas vardas

Terve loomakere vardas grillimine on kogemusi vajav ja aeganõudev tegevus. Ja see ei õnnestu kindlasti, kui ei ole selleks vajalike vahendeid ja tingimusi.

Grillirubriik
Ohutu ja muretu grillimine

Oma esimese grillipeo menüü planeerimisel võiksite olla pigem tagasihoidlik kui liiga suurejooneline.

Grillirubriik
Kuidas sobitada veini ja liha parimal viisil

Hea grill-liha kõrvale pole midagi paremat kui mõnus klaasike veini. Anname soovitusi, kuidas valida õige liha juurde õiget veini.

Grillirubriik
Eesti siga ja eesti mees, kes neid suudaks lahuta!

Sealiha on vaieldamatult populaarseim liha Eestis, ei saa me seast ka grillides üle ega ümber. Vaatame lähemalt erinevate seatükkide sobivust grillimiseks ja barbecueks.

Grillirubriik
Millist grilli valida?

Grillide valik on suur ning sobiva grilli leidmine ei olegi nii lihtne.

Grillirubriik
Mõnusad veinimarinaadid

Kolm peakokka soovitavad: enne grillimist töötle liha või kala veinist valmistatud marinaadis

Tooraine
Kokakunsti veteran

Maailmas on neid palju erinevaid, mõni kuulsam kui teine, aga kasutust leiavad nad laialdaselt kõik. Jutt käib äädikast.

Tooraine
Bataat - on see kartul või porgand?

Maguskartul ehk bataat pärineb nagu kartulgi Lõuna–Ameerikast. Nimi maguskartul tuleb kartulist oluliselt suuremast suhkrusisaldusest.

Tooraine
Porgandi sugulane pastinaak

Laialt tuntud juurvili, mida miskipärast veel Eestis palju ei kasutata, kuigi meie kliima on tema kasvatamiseks igati soodne.

Võtted
Sushi valmistamine

Ära pelga kodus sushitegu järele proovida, mis siis, et rinnapistmine Jaapani meistritega oleks tulutu. Sushitegemine on lihtsalt niivõrd põhjalik ja pikaajaline protsess.

Tooraine
Koriander, kinza, Hiina petesell - heal lapsel mitu nime

Koriander on üks vanemaid maitseürte. Eestis müüakse tihti kinza nime all, kuna kinza tähendab vene keeles koriandrit. Koriandrit nimetatakse Aasia köögis ka Hiina peterselliks.

Võtted
Terve kana küpsetamine ja tükeldamine

Kõige kindlam viis saada täpselt oma maitse-eelistustele vastav praad on osta terve jahutatud kana, maitsestada see kas lihtsalt soola-pipraga või mõne valmis maitseseguga ning panna küpsetuskotiga ahju.

Tooraine
Võtame lamba osadeks

Lambaliha on hõrk tooraine, millest saab nii lihtsaid argiroogi kui pidulaua kroone. Milliseid tükke lambast saadakse ja mida nendega tehakse? Võtame lamba pulkadeks lahti.

Tooraine
Kui spargel poes, siis kevad käes

Spargel [Asparagus officinalis] on kevade esimene köögivili ja tõeline delikatess. Kasulik ja kalorivaene, mida värskem, seda parem.

Tooraine
Sojakastmed - lahutamatu osa Aasia köögist

Sojakaste on Aasia kokanduse tähtsaim maitseaine.

Tooraine
Isikupärased Eesti juustud

Eesti juustude valik on viimasel ajal läinud üliheaks. Ärgem jätkem vanu tuntud juustusorte vaid võileivale, need väärivad kohta ka kõige peenemates roogades.

Kokakool
Juustufondüü - seltskondlik söömaaeg

Euroopa juustufondüü on ellujäämisroog, mis sündis 18.sajandil Šveitsi Alpides häda sunnil. Sealsed väikesed mäestikukülad jäid talvel tihti lumevangi ning elanikud olid sunnitud endale kõhutäidet valmistama sellest, mida veel kodus veel leidus.

Tooraine
Juust - nauding Lääne-Aasiast

Eestlane sööb aastas keskmiselt kõigest mõned kilod juustu. Mida aga rikkalikult juustuletilt eelistada?

Võtted
Pesto tegemine pole üldse keeruline

Kui on üks asi peale pasta, mille tegemist ma olen õppinud ehtsa Itaalia koka käest ja pealekauba täitsa õiges kohas ehk Liguurias, siis on see pesto.

Tooraine
Tunne toitu - baklažaan ehk pommu

Atraktiivse välimusega baklažaan ei ole toorelt söödav. Suurepärase maitse saab ta alles pärast kuumtöötlemist, eelistades kaaslastena oliiviõli, küüslauku ja vahemerelisi ürte.

Kokakool
Puljong on supi süda

Heast puljongist sõltub nii mõnegi roa nauditavus. Kusjuures kodune puljongivalmistamine pole sugugi tülikas. Turvalise koostise ja hubase maitsega veisepuljong maitseb hästi nii iseseisva toiduna kui ka maitselisandiks sügisõhtute toekatele kastmetele ja hautistele.

Tooraine
Hakkliha lähivaates

Erinevatest lihaliikidest, sealhulgas ka lamba- ja vasikalihast saab igaüks oma soovi järgi v…

Tooraine
10 kepsakat kartuliideed

Unusta kartulivabad dieedid ja naudi omamaist mugulat nii krõbedal kui ka kreemisel moel.

Kokakool
Kasulikke teadmisi kartulist

Kartul on Euroopas väga populaarne ning sellest valmistatakse kõikvõimalikke kartulitooteid nagu kartulikrõpsud, friikartulid ja pulbrist kokkusegatav kartulipuder. Sellised tooted on aga suure rasva- ja soolasisaldusega, mistõttu on mõistlik võimaluse korral ise kartuliroogasid valmistada.

Võtted
Šokolaadi sulatamise 4 põhireeglit

Erinevate maiustuste jaoks on tihti vaja sulatada šokolaadi ning selle tegevuse juures on parem, kui te teate, mida te teete. Kogusime kokku mõned praktilised faktid ja näpunäited šokolaadi sulatamise kohta.

Kokakool
Ahjuroad: ettevalmistus ja maitsestamine

Ei ole midagi meelepärasemat ja praktilisemat kui üks toekas ahjuroog. Anname teile mõned näpunäited, kuidas liha ette valmistada ja maitsestada.

Võtted
Ahjuroad: küpsetamine ja lisandid

Mõned näpunäited, kuidas ahjuroogi küpsetada ja milliseid lisandeid valida.

Kokakool
Kodune etikett ja ettevalmistused külaliste vastuvõtuks

Tähtsamatel päevadel kutsutakse külla sugulasi ja sõpru, kogunetakse pidulaua taha, maitstakse head ja paremat. Et külaliste vastuvõtt paremini laabuks, on Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Indrek Kivisalu kirja pannud mõned soovitused.

Tooraine
Kalkun - mida ostmisel silmas pidada?

Mida terve kalkuni ostmisel silmas pidada?

Tooraine
Kodujuust

Kas rohkem juust või kohupiim…

Tooraine
Probiootiline keefir

Populaarne tegija toiduletis – probiootiline keefir

Tooraine
Keefiri juuretis

Nüüdisajal kasutatakse keefiri valmistamiseks segajuuretist, mis sisaldab piimhappebakterite (laktobatsillid, laktokokid) kõrval ka erinevaid pärme, äädikhappe- ja aroomi tekitavaid baktereid.

Tooraine
Mida võiks arvestada juustu ostmisel ja säilitamisel?

Tarbija saab juustu enne ostmist hinnata vaid välimuse alusel, lähtuvalt eeskätt juustu augustusest. Olenevalt sordist on mõnes juustus augud suured ja hõredalt paiknevad, teises aga väikesed, kuid neid on seevastu ohtralt.

Tooraine
Keefiri põnev päritolu

Keefir kui hapendatud piimajook pärineb algselt arvatavasti Kaukaasiast, kus seda kääritati kitsemaost tehtud kotis, mis suvel rippus õues, talvel aga soojades siseruumides.

Tooraine
Juustu päritolu ja ajalugu

Juustusortide paljusus põhineb nende teatud erinevustel. Põhiolemuselt on juustud suhteliselt sarnased ja järgnev ongi juustu, piimatoodete tippesindaja, koondportree.

Tooraine
Jogurt - tervistav hapupiimatoode

Jogurt on piimatoodete seas väga populaarne. Aasta-aastalt on ka eestimaiste jogurtite valik üha laienenud ja läbimüüginumbrid näitavad jätkuvat kasvu. Milles siis peitub jogurti edu võti?

Tooraine
Hapukoor on koostiselt mitmekülgne toiduaine

Hapukoores kui toiduaines on esindatud kõik inimesele olulised põhitoitainete rühmad soodsas omavahelises vahekorras. Et meil müüdavad hapukoored erinevad põhiliselt toote rasvasisalduselt, siis esimese põhitoitainete rühmana vaatlemegi hapukoores leiduva

Tooraine
Millest või koosneb?

Võid toodetakse rõõsast või hapust koorest. Rõõsast koorest toodetud võile lisatakse piimhappebakterite juuretist.