Võtted
Traditsioonilised hapukurgid

Pole vist uudis, et üks õige hapukurk (mitte segi ajada poes müüdava soolakurgiga!) ületab oma maitselt ükskõik millise oma marineeritud suguvenna.

Võtted
Äädika lahjendamine

Et müügilolevat 30% äädikat soovikohase kanguseni lahjendada, võib kasutada järgmist lihtsat valemit

Võtted
Kuivatatud tomat

Kõigepealt juttu Itaalia järjekordsest maailmakuulsast suurhõrgutisest ehk päikesepaistes kuivatatud tomatist, seejärel aga leiate õpetust, kuidas seda hoidist Maarjamaa tingimustes saaks järele teha.

Võtted
Nõuandeid seenelkäimiseks

Kas seeni tasub korjata? Metsas seenelkäik tasub end rahaliselt tänapäeval ära vaid siis, kui selleks on olemas piisavalt vaba aega ning seenekoht on lähedal ega nõua suurt transpordikulu.

Võtted
Toas säilivad soolariisikad

Kui maitsvad kauplustes müüdavad kultuurseened ka poleks, eelistavad paljud meist seenekastme jaoks siiski kohalikke metsaseeni, eeskätt soolariisikaid.

Võtted
Hoidiste õnnestumise põhieeldused

Puhtus on tähtsaim eeldus hoidise õnnestumiseks.

Võtted
Külmutamisest ja sulatamisest

Külmutamine on paljude köögiviljade, seente, puuviljade ja marjade jaoks kahtlemata kõige parem ja tervislikum säilitusviis.

Võtted
Maasikas paljude lemmikmari

Kokkuvõtte maasikatega ümberkäimisest ja külmutamise õpetuse.

Tooraine
Pihlakate eeltöötlemine

Pruugi hoidisteks kultuurpihlakaid, mis on suuremad ja maitsvamad kui metsikud.

Maitsehitid
Pannkoogid ja vahvlid

Kaubanduskeskustes hõljuvad vanilliaroomid on valla päästnud tõelise vahvlibuumi. Huvi keskpunktis on just marketivahvliteks kutsutavad paksud krõbedad vahvlid. Mujalgi maailmas populaarsed vahvlid, mille  eritunnus on ovaalne kuju ning söömisel hamba all ragisevad suhkrutükikesed, pärinevad Belgiast Liège’i linnast. Õigeid suhkruvahvleid saab teha ainult väga sügava ruudustikuga aparaadi abil, mida nimetatakse belgia vahvlimasinaks.

Võtted
Hubane kodu

Hubane kodu Toa või köögi sisustuse muutmisel kogu ajakirjadest ja muudest väljaannetest mõtteid, v…

Võtted
Suhkrusiirupi roll küpsetistes

Siirupite all mõeldakse voolaval kujul esinevat looduslikku suhkrut, mis võib olla saadud suhkrust ja veest, roo- või peedisuhkru töötlemisjääkidest või siis taimemahladest (vahtrasiirup).

Võtted
Marja- ja puuviljakompotid

Erinevad variandid kompottide tegemiseks.

Võtted
Külma ja magusat koduköögist - sorbett, šerbett, granita ja parfee

Jäätis oli, on ja jääb üheks armastutamaks magustoiduks.

Võtted
Keedetud munad

Keedetud munade saamiseks on mune seniajani tõesti sõna otsese mõttes keedetud.

Kokakool
Juust toiduvalmistamisel

Juust on suurepärane toiduaine, mis juba paari paksema, niisama sõrme vahelt söödud viiluna või leivakattena rahuldab tervelt poole organismi päevasest kaltsiumivajadusest, hulk teisi mineraalained ja vitamiine tuleb veel peale selle.

Võtted
Köögiviljad

Puhastamata köögivilja kaal 100 g puhastatud köögivilja saamiseks

Võtted
Salvräti voltimine: leht

Lihtne ja pidulik. Võib kasutada nii riidest kui ka pabersalvrätikuid.

Võtted
Hoidised, mis säilivad külmikus

Mooside asemel teeb tänapäeva naine hoidiseid, mida ta poest ei leia või mille maitse või struktuur ei ole tema maitse kohased. Ning taoliste hoidiste hulgas on eriti palju neid, mille ühiseks nimetajaks on külmkapihoidised. 

Võtted
Lasanje lauale

Näpunäiteid, nõuandeid lasanje kasutamisel.

Kokakool
Šarlott ja selle mitu tegu

Kuigi šarlott oli algselt ahjumagustoit, on temaga kahesaja aasta pikkuse elu jooksul väga palju muutusi toimunud. Tänapäeval kannavad seda ilusat naisenime väga mitmed erinevad road, niihästi kuumad kui külmad (ja isegi külmutatud!), nii magusad kui ka soolased.

Võtted
Joogid

Erinevate jookide valmistamisest

Võtted
Salvräti voltimine: puri

Lihtne ja dekoratiivne. Väga lihtne voltida. Võib kasutada, nii riidest kui ka pabersalvrätikuid. Salvrätiku suurus vastavalt vajadusele.

Võtted
Omatehtud hapukapsas

Kuidas valmistada hapukapsast?

Võtted
Parimad naabrid

Maitseainete omavaheline sobivus.

Tooraine
Maitsetaimede liigitus

Maitsetaimede liigitus

Võtted
Salvräti voltimine: kroon

Lihtne ja dekoratiivne. Võib kasutada nii riidest kui ka pabersalvrätikuid.

Tooraine
Kaunviljad lähivaates

Peab tunnistama, et kaunviljad mängivad meie toidusedelis tunduvalt väiksemat rolli, kui need väikesed energiapommid on ära teeninud. Sellepärast ei teeks paha uurida herneid-ube-läätsi veidi lähemalt ja leida nende tagasihoidliku välimuse tagant üles nee

Võtted
Supid

Nõuandeid ja näpunäiteid supite puljongite valmistamisel jpm

Võtted
Linnuliha töötlemine

Linnulihast toitude valmistamine.

Tooraine
Marjamaale mahuvad kõik

Kas sina tead, kuidas näeb välja kaarlimari või kukemari ja kas nad süüa ka kõlbavad? Või mis vahe on soomurakal ja rabamurakal? Ning kas oled kuulnud, et mitte ainult kaugel Ameerikamaal, vaid ka juba meilgi kasvavad mustikad põõsa küljes ja neid korjata

Tooraine
Juustud

Juustu tähtsus toiduvalmistamisel on väga suur. Koos juustuvalikuga on laienenud ka nende kasutamine. Juustu kasutatakse pitsades ja makaronitoitudes ning juustust tehakse ka salateid ja suppe. Juustud jagatakse laagerdunud juustudeks, laagerdamata ehk toorjuustudeks ja juustutoodeteks, mille hulka loetakse näiteks muna- ja sulatatud juustud.Lisaks sellele liigitatakse juustud nende koostise järgi kõvadeks, poolkõvadeks ja pehmeteks juustudeks. Juuste võib jaotada ka nende rasvasisalduse järgi.

Võtted
Salvräti voltimine: teemant

Lihtne voltida. Võib kasutada nii riidest kui ka pabersalvrätikuid.

Võtted
Toidu valmistamine mikrolaineahjus

Toidu valmistamine mikrolaineahjus

Tooraine
Mitut juustuliiki sina tunned?

Juustusorte on maailmas mitmeid tuhandeid, juustuteema ammendavaks tutvustamiseks aga on koostatud aukartustäratavalt pakse raamatuid. Õrnalt mööda pinda libistades proovin siiski erinevaid juustuliike lühidalt liigitada ja iseloomustada.

Tooraine
Kala ostmine ja töötlemine

Söögiks valmistamisel võib kalu liigitada mitmel erineval viisil.

Võtted
Kruumkook ehk laastuküpsised

See, mille mina olen siin täiesti omal algatusel kruumkoogiks ristinud, on inglise keeles wafer (hääld. weifer), prantsuse keeles gaufrette (hääld. gofrett), soomlastel on lehikäiset või roonit; norrakad ütlevad vormitud krõbeküpsise kohta krumkake -  krõbeküpsise kohta krumkake - kõverad ehk keerdu…

Võtted
Mereannid

Vähid, homaarid, krabid, krevetid, austrid, teod jmt.

Tooraine
Luubi all on suhkrusiirup ja pruunid suhkrud

Üha rohkem tuntakse huvi suhkrute ja siirupite kohta, mistõttu on viimane aeg neid lähemalt tutvustada. Seekord räägin pruunidest suhkrutest ja suhkrusiirupitest, valge suhkru sortidest aga veidi edaspidi.

Tooraine
Lisandid ulukilihast roogadele

Lisandid ulukilihast roogadele.

Võtted
Rostbiif

Rostbiif (inglise keeles roast beef) Meil seni suhteliselt vähetuntud veisepraad ehk rostbiif on maitsev ja hõlpsasti valmiv ahjupraad, mida saab süüa nii kuumalt kui külmalt. 

Võtted
Marinaadid ulukilihale

Marinaadid ulukilihale.

Võtted
Magustoitude valmistamine

Tarretised ja jäätised

Tooraine
Heeringas

Heeringas on kauge Atlandi kala, mis on juba enam kui sada aastat olnud üks eestlase meeliskaladest.

Võtted
Plekkide eemaldamine

Plekkide eemaldamine kodus eeldab, et plekkide eemaldamisest peab üht-teist teadma. 

Võtted
Hautamine

Hautamine tähendab toiduainete kuumtöötlemist suuremas või väiksemas koguses vedelikus, mille juures klassikaline kokakunst eristab kolm või isegi neli erinevat viisi, mida peegeldavad ka ingliskeelsed terminid.

Kokakool
Tainas ja tainatooted

Nippe ja näpunäiteid erinevate tainaste valmistamiseks.

Võtted
Moosi asemel - marjade külmutamine

Traditsiooniline moosikeetmise aeg on jälle kätte jõudmas, aga varasemate aegadega võrreldes tulvab koduköökide akendest moosikeetmise aroome iga aastaga ikka harvemini ja harvemini. 

Võtted
Pehme koorekaramell ja sellest valminud maiustused

Mis on pehme koorekaramell, mis kannab inglise keeles nime fudge (hääld. fadzh)? Suur kulinaarialeksikon toob märksõna fudge all järgmise teksti: väga pehme karamell(kompvek), mis suus kiiresti sulab

Kokakool
Friikartulid mitmel moel

Friikartulid on üks neist toitudest, millel hea lapse kombel on mitu nime.